Nieuwsbrieven

Op deze pagina kan je onze meest recente nieuwsbrief terugvinden. Onderaan de pagina kan je alle eerdere nieuwsbrieven in PDF-formaat vinden.

Wil je onze toekomstige nieuwsbrieven rechtstreeks ontvangen? Laat dan hier je e-mail achter.

   

  Nieuwsbrief september 2023

  In deze nieuwsbrief aan de start van het nieuwe schooljaar geven we de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen van Columbus mee.

  Nieuw: aanmelden met een digitale sleutel (eID, itsme, …)

  Na de invoering van LeerID als aanmeldmethode in Columbus, hebben we ook gewerkt aan een alternatieve methode om aan te melden met sterke authenticatie. Zo kunnen leerlingen zonder LeerID ook aan het instrument en de feedback.

  Heeft een leerling ooit een account met LeerID gehad? Dan zal Columbus vragen om de account over te zetten. Zo kunnen leerlingen ook na het laatste jaar in het secundair het Columbusinstrument en hun feedback raadplegen.

  Als ze nog een werkend LeerID hebben, raden we leerlingen wel aan om LeerID te blijven gebruiken. Immers, eenmaal ze een alternatieve methode gebruiken zoals eID of itsme, kunnen ze enkel nog op deze manier aanmelden. We raden daarom leerlingen in het secundair onderwijs aan om LeerID te blijven gebruiken.

  Meer info vind je op onze website in de technische handleiding en via het filmpje over de aanmeld- en registratieprocedure.

  Feedback: herinneringsmail voor leerlingen

  We merken in onze bevragingen dat leerlingen hun feedback niet altijd terugvinden. Daarom introduceren we vanaf dit schooljaar een nieuwe aanpak: leerlingen die een module hebben ingevuld maar hun feedback nog niet hebben bekeken, ontvangen nu een herinneringsmail.

  In deze e-mail zullen we duidelijke instructies meegeven over hoe leerlingen hun feedback kunnen vinden op de Columbuswebsite. Op die manier hopen we ook dit jaar weer zoveel mogelijk leerlingen te kunnen helpen bij hun studiekeuze.

  Modernisering secundair onderwijs: finaliteit bij registratie

  Als leerlingen registreren, moeten ze vanaf september ook hun finaliteit aanduiden bij de schoolgegevens. Ze kunnen daarbij kiezen tussen de doorstroomfinaliteit, dubbele finaliteit of arbeidsmarktfinaliteit.

  Let wel, zowel voorlaatste- als laatstejaarsleerlingen moeten het komende schooljaar ook nog steeds hun onderwijsvorm aanduiden. Dat komt omdat dit jaar een overgangsjaar vormt waarbij beide opties naast elkaar bestaan. Na dit schooljaar, wanneer de modernisering is doorgevoerd voor zowel de laatste- als de voorlaatstejaars, zal enkel nog de keuze voor de finaliteit overblijven.

  Columbus inzetten: hulpmiddelen

  Aan het begin van het schooljaar wijzen we ook nog eens op alle ondersteunende materialen die werden ontwikkeld en die terug te vinden zijn in onze toolbox. Bekijk zeker eens het Columbusmagazine om inspiratie op te doen over de concrete implementatie van het instrument in de derde graad. De filmpjes die elke module kort beschrijven kunnen ook interessant zijn om een beeld te krijgen over wat er zich in elke module bevindt of om leerlingen een beeld te geven van het instrument. Je vindt deze kennisclips op ons YouTubekanaal: ‘Hoe kies ik?’, ‘Wie ben ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik?’.
   
  Een goede start van het schooljaar gewenst!

  Het Columbusteam

   


  Dit instrument is ontwikkeld door het expertenteam Columbus (KU Leuven, UAntwerpen, UGent en Arteveldehogeschool) in opdracht van Onderwijs Vlaanderen (via de VLUHR). Wil je graag meer informatie over Columbus, dan kan je terecht op onze website. Heb je verdere vragen, opmerkingen of suggesties, laat ons dan iets weten via het contactformulier of mail (columbus@onderwijskiezer.be).

  Het Columbusteam

  logomettekst_versie2_0 kleinvluhr nieuw geknipt klein

  Eerdere nieuwsbrieven