FAQ

Heb je als leerling vragen over Columbus? Je vindt hier een infofiche.

Heb je als ouder vragen over Columbus? Je vindt hier een infofiche.

Heb je als leerkracht vragen over hoe je met Columbus aan de slag kan op jouw school?
Je vindt het hier. Bekijk zeker ook onze handleiding.


Veelgestelde vragen

1. Kan ik de modules van Columbus gespreid afnemen?

Je kan de verschillende modules uit Columbus gespreid invullen. Je voorziet idealiter 3 gespreide lesuren om alle modules in te vullen. Opgelet! Je ontvangt feedback na elke deelmodule.

2. Kan ik als leerkracht Columbus invullen?

Op dit moment is dit niet mogelijk. In het informatiefilmpje vind je alle info + voorbeelditems uit elke schaal.

3. Vanaf wanneer kan ik de 2de testversie van Columbus invullen?

Dit kan vanaf maandag 6 november 2017 tot het einde van het schooljaar 2017-2018.

4. Wat doen we met leerlingen die geen Belgisch rijksregisternummer hebben?

Tijdens het registreren kan je ook een RRN of een BIS-nummer invullen. Voor leerlingen zonder RRN is er een checkbox waarin men kan aanduiden dat er geen uniek identificatienummer is.

5. Welke soort feedback ontvangen mijn leerlingen tijdens schooljaar 2017-2018? 

Tijdens schooljaar 2017-2018 gebeurt de afname van Columbus op een moment dat de school zelf kiest. De school kan de afname uittekenen in een traject: leerlingen kunnen op verschillende momenten modules invullen. Dit is een belangrijk stap om Columbus een gepaste plaats te kunnen geven in het bredere traject rond onderwijsloopbaanbegeleiding dat scholen lopen met hun leerlingen. Het instrument bevat aanpassingen in de samenstelling van de items en in de feedback. Laatstejaars kunnen Columbus raadplegen vanaf 6 november 2017. Zij zullen dan meteen over feedback kunnen beschikken wanneer ze een module volledig afronden. Vanaf 1 februari 2018 zal die feedback voor bepaalde onderdelen van Columbus specifieker zijn. Leerlingen die reeds eerder in het schooljaar een module hebben afgerond, kunnen op dat moment vernieuwde en meer specifieke feedback opvragen. Voor leerlingen van het voorlaatste jaar is Columbus beschikbaar vanaf 1 februari 2018. Zij krijgen dan ook beperkte feedback voor bepaalde onderdelen.

6. Mijn instellingsnummer werkt niet?

Het instellingsnummer kan je het best invoeren ZONDER ‘0’ vooraan.

7. Mijn browser laat geen registratie toe?

We raden sterk aan de applicatie te gebruiken met één van volgende browsers (in volgorde van performantie): Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari of Internet Explorer.

8. Wanneer kies ik voor ‘aanmelden’ of ‘registeren’?

Bezoek je de website voor het eerst? Dan klik je op ‘Registreren’.
Heb je reeds een gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord? Dan klik je op ‘Aanmelden’

9. Ik ben mijn gebruikersnaam vergeten?

Gebruik de eerste letter van je voornaam en je volledige familienaam. Voorbeeld: avandeweghe

10. Waarom is een afname thuis niet toegelaten?

Omwille van het mogelijke gebruik van hulpmiddelen zoals een rekenmachine of woordenboek bij resp. de wiskunde- en taalonderdelen.

11. Waarom krijg ik niet op alle onderdelen feedback?

Het invullen van deze vragenlijst vraagt een grote inspanning, waarvoor leerlingen ook gedegen feedback verwachten. Er zijn echter verschillende redenen waarom we dit op dit moment nog niet kunnen. De cognitieve testen (taal, wiskunde en redeneren) zijn speciaal voor Columbus ontwikkeld. Op dit moment kunnen we met deze individuele scores nog niets voorspellen voor toekomstige prestaties in hoger onderwijs. Deze scores hangen samen met de opleidingen die de leerlingen volgend jaar gaan volgen. Op het moment dat we ook die scores kunnen verwerken kunnen we ons model aanpassen en meer gerichte feedback geven. We bedanken alvast alle deelnemers want zonder hen was het niet mogelijk om de komende jaren sterkere feedback te ontwikkelen. Vanaf donderdag 1 februari 2018 volgt een nieuw feedbackformulier.

12. Waar vind ik mijn feedback?

Je surft naar http://columbus.onderwijskiezer.be >> Klik op ‘Mijn persoonlijke columbusroute’ >> Log in met je registratiegegevens >> Klik rechtsboven op ‘feedback’. Opgelet! Er is enkel feedback beschikbaar voor laatstejaarsleerlingen. Vanaf donderdag 1 februari 2018 wordt ook beperkte feedback voor leerlingen uit het 5de jaar secundair onderwijs voorzien.