FAQ

Heb je als leerling vragen over Columbus? Je vindt hier een infofiche en handleiding.

Heb je als ouder vragen over Columbus? Je vindt hier een infofiche en handleiding.

Heb je als leerkracht vragen over hoe je met Columbus aan de slag kan op jouw school?
Je vindt hier alle documentatie. Bekijk zeker ook onze handleiding en het draaiboek.


Veelgestelde vragen

Hieronder kan je het antwoord terugvinden op veelgestelde vragen omtrent het aanmelden/registreren, de afname en de feedback.

Aanmelden/registreren

Wanneer kies ik voor ‘aanmelden’ of ‘registeren’?

Bezoek je de website voor het eerst? Dan klik je op ‘Registreren‘.
Heb je Columbus reeds gebruikt en dus een gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord? Dan klik je op ‘Aanmelden‘. Ben je je gebruikersnaam en/of wachtwoord vergeten? Kijk dan naar het antwoord bij de FAQ ‘Ik ben mijn gebruikersnaam of wachtwoord vergeten?’.
Als studiekeuzebegeleider heb je een digitale sleutel nodig (in plaats van een gebruikersnaam) om je te registreren of aan te melden. Meer informatie daarover kan je hier terugvinden.

Waarom kan ik me niet registreren als begeleider?

Als je je ooit registreerde als leerling met jouw rijksregisternummer op het Columbusplatform, dan kan je je niet als begeleider registreren. Log daarom aan de leerlingkant van de applicatie in met de gebruikersnaam en wachtwoord van je leerlingaccount en wis het rijksregisternummer in het profiel. Daarna kan je met je digitale sleutel een begeleidersprofiel aanmaken aan de begeleiderskant van de applicatie.

Mijn browser laat geen registratie toe?

We raden sterk aan de applicatie te gebruiken met één van volgende browsers (in volgorde van performantie): Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari of Internet Explorer.

Wat als ik geen Belgisch rijksregisternummer heb?

Tijdens het registreren kan je ook een RRN of een BIS-nummer invullen. Voor leerlingen zonder RRN is er een checkbox waarin men kan aanduiden dat er geen uniek identificatienummer is.

Mijn instellingsnummer werkt niet?

Het instellingsnummer kan je het best invoeren ZONDER ‘0’ vooraan.

Ik ben mijn gebruikersnaam of wachtwoord vergeten?

Je gebruikersnaam kan je terugvinden in de E-mail die je bij registratie werd toegestuurd. De gebruikersnaam is een combinatie van de eerste letter van je voornaam, je volledige familienaam en een cijfer. Voorbeeld: avandeweghe3.
Als je toch niet kan inloggen, kan je je gebruikersnaam opvragen of je wachtwoord herstellen met behulp van de knop rechts onderaan de aanmeldpagina aan de hand van je e-mailadres of gebruikersnaam.

Wat als ik vorig jaar al deelnam?

Columbus is beschikbaar in het voorlaatste en laatste jaar. Als je in het verleden al deelnam, kan je inloggen met hetzelfde profiel. Klik daarna in de menubalk op ‘Profiel’ >> Klik onderaan die pagina op ‘Nieuwe rol‘ >> Vul de nodige gegevens in en klik op “opslaan” >> Klik vervolgens nog op “bewaar”. Als de nieuwe rol is toegevoegd, heb je ook nog steeds toegang tot de feedback van vorig jaar. Klik daarvoor op ‘Rol’ in de menubalk: zo kan je steeds wisselen tussen je vorige rol en je huidige rol.

Afname

Waarom kan ik Columbus niet invullen in augustus?

Columbus kan enkel ingevuld worden van begin september tot en met eind juli. In augustus kan je geen nieuwe vragenlijsten starten omdat we dan de voorbereidingen treffen voor het volgende schooljaar.  Je kan wel op eender welk moment de feedback van de testen die je invulde, blijven raadplegen.

Waarom kan ik ‘Wat kan ik?’ niet invullen?

Als voorlaatstejaarsleerling kan je ‘Wat kan ik?’ niet invullen, deze testen zijn specifiek ontwikkeld voor laatstejaarsleerlingen van het secundair onderwijs. Het is bovendien ook de bedoeling dat ze slechts één keer ingevuld worden.

Kunnen de modules van Columbus gespreid afgenomen worden?

Je kan de verschillende modules uit Columbus gespreid invullen. Je ontvangt feedback na elke deelmodule. Je voorziet idealiter drie gespreide lesuren om alle modules in te vullen. In de toolbox kan je een document vinden met verschillende voorbeeldtrajecten over de inbedding van Columbus in de onderwijsloopbaanbegeleiding.
Let op: ‘Hoe kies ik?’ kan drie keer ingevuld worden, maar er moeten minstens 6 weken tussen die afnames zitten.

Waarom is een afname thuis niet toegelaten?

Omwille van het mogelijke gebruik van hulpmiddelen zoals een rekenmachine of woordenboek bij respectievelijk de wiskunde- en taalonderdelen.

Opgelet: in tijden van corona kan Columbus wel thuis ingevuld worden. Bekijk voor meer informatie daaromtrent ons nieuwsbericht met filmpjes.

Kan ik als leerkracht Columbus invullen?

Ja, je kan zelf een profiel aanmaken via https://columbus.vlaanderen.be/columbus/#/ net als de leerlingen. Als je enkel de feedback wil bekijken, kan je de leeswijzer doornemen of je aanmelden met deze testgebruiker. Gebruikersnaam: voorbeeld, wachtwoord: Voorbeeld1. Gelieve geen tests in te vullen of gegevens te veranderen in dit voorbeeldprofiel, zodat iedereen er gebruik van kan maken.

Je kan ook een profiel aanmaken als studiekeuzebegeleider via https://columbus.vlaanderen.be/columbus/#/begeleider. Van zodra je een profiel hebt als begeleider, kunnen leerlingen hun feedback online met jou delen. Meer info daarover vind je op p. 8 in de technische handleiding en vanaf p. 3 in de feedbackleeswijzer.

Wat is het verschil tussen mijn leerling- en begeleidersaccount?

Als leerling kan je vragenlijsten invullen en de feedback raadplegen. Om dat te doen, log je via de leerlingkant van de applicatie in met je gebruikersnaam en bijhorend wachtwoord (https://columbus.vlaanderen.be/columbus/#/).

Als leerkracht / studiekeuzebegeleider kan je geen vragenlijsten invullen, maar wel de feedback van je leerlingen bekijken als zij die met jou delen. Als je wilt dat leerlingen feedback met jou kunnen delen, dien je je aan de begeleiderskant van de applicatie aan te melden met je eID (https://columbus.vlaanderen.be/columbus/#/begeleider).

Feedback

Waar vind ik mijn feedback?

Je surft naar http://columbus.onderwijskiezer.be >> Klik op ‘Mijn persoonlijke Columbusroute’ >> Log in met je registratiegegevens >> Klik rechtsboven op ‘Klik voor feedback‘. Zo kom je in het feedbackdashboard terecht. Bovenaan het feedbackdashboard zie je de Columbusroute. Als je over de route beweegt met je muis, komen de verschillende onderdelen van Columbus tevoorschijn. Als je op een van de onderdelen klikt die je volledig ingevuld hebt, kan je de bijhorende feedback lezen. Het volgende onderdeel kan je bekijken door opnieuw te bewegen over de route en een ander onderdeel te kiezen.

Je kan de feedback ook delen met je begeleiders. Hoe je dat moet doen, vind je in de technische handleiding (p. 8) of kan je bekijken via volgend filmpje: https://youtu.be/ncdLxfI-LxE?t=146

Welke soort feedback ontvangen mijn leerlingen tijdens schooljaar 2021-2022? 

Net zoals vorig schooljaar zal Columbus dit jaar beschikbaar zijn van 1 september tot 31 juli. De school kan de afname van de modules spreiden over verschillende momenten tijdens het schooljaar en zo Columbus een gepaste plaats geven binnen het schooleigen traject. De vragenlijsten blijven ongewijzigd, maar er zijn dit jaar wel enkele wijzigingen aan de feedback doorgevoerd. Daarnaast werd ook een volledig nieuw feedbackonderdeel toegevoegd. Meer informatie hierover kan gevonden worden in volgend nieuwsbericht en in de leeswijzer.